Juriste Anne aan het woord over Recht en Technologie

Maak kennis met de wereld van recht en technologie, gentroduceerd door onze juriste Anne. Na het afronden van de master Privaatrecht, heeft zij vanwege haar interesse voor Artificial Intelligence (AI) & intellectueel eigendomsrecht ervoor gekozen om een tweede master te gaan volgen, namelijk de master Law & Technology aan de Universiteit van Tilburg. Zij vertelt graag meer over haar passie en het belang van dit rechtsgebied.

Lees meer

Advocate Roos aan het woord over werken bij 'jouw advocaten'

Maak kennis met Roos, advocate bij jouw advocaten. Na het afronden van haar universitaire opleiding is ze eerst aan de slag gegaan bij een ander advocatenkantoor waar ze de nodige ervaring heeft opgedaan als advocaat. Roos zag toen per toeval een vacature bij jouw advocaten voorbijkomen en was meteen enthousiast. Ze besloot te solliciteren en gelukkig met succes! Ondertussen is ze al bijna twee jaar onderdeel van het team van jouw advocaten en heeft ze het nog steeds ontzettend naar haar zin.

Lees meer

Maak kennis met Selina, ex-stagiaire en toekomstig stagiaire bij jouw advocaten

Ontmoet Selina, voormalige stagiaire n toekomstig stagiaire bij jouw advocaten. Ze wilde als HBO Rechten-student ervaring opdoen in de advocatuur. Na een succesvolle stageperiode besloot ze om nog een keer stage te lopen bij jouw advocaten en regelmatig bij te springen. Selina heeft diverse taken uitgevoerd, van het analyseren van jurisprudentie tot het voeren van gesprekken met clinten. Ze waardeert de informele en clintgerichte werksfeer van jouw advocatenkantoor. Selina beveelt deze leerzame en leuke werkplek van harte aan andere studenten aan.

Lees meer

10 redenen waarom jij bij jouw advocaten aan de slag wilt gaan

Hoewel er momenteel veel banen beschikbaar zijn, is het belangrijk je af te vragen of deze banen ook bij het soort kantoren zijn waar jij wilt werken. Zijn dat de kantoren die jou hetzelfde kunnen bieden als wij jou kunnen bieden? Wij denken van niet! Daarom geven we jou 10 redenen waarom wij denken dat jij bij jouw advocaten aan de slag wilt gaan.

Lees meer

Bestuurdersaansprakelijkheid in faillissement: hoe zit dat?

Na tijden waarin de Coronasteun van de overheid veel bedrijven overeind hield, is er sinds begin dit jaar een stijgende lijn te zien in het aantal faillissementen. Bij elk faillissement onderzoekt de curator of er sprake is van bestuurdersaansprakelijkheid. Als de curator meent dat er sprake is van bestuurdersaansprakelijkheid, dan kan dat enorme (financile) consequenties hebben voor de bestuurder. In deze blog leggen wij meer uit over bestuurdersaansprakelijkheid in faillissement.

Lees meer

Zorg voor een gezonde bedrijfsvoering en wacht zo nodig niet te lang met te reorganiseren

Na de zware coronajaren staan ondernemers nu weer voor de volgende uitdagingen: de oorlog in Oekrane, de energiecrisis, de torenhoge inflatie en de krapte op de arbeidsmarkt. Natuurlijk wil je er liever niet aan denken, maar wat als er toch een (financile) noodzaak ontstaat om te gaan reorganiseren? Welke stappen moet je als werkgever zetten? En hoe zorg je ervoor dat je je werknemers op de juiste wijze informeert? In deze blog maken we dit voor jou inzichtelijk.

Lees meer

Mijn werkgever zegt dat ik disfunctioneer! Wat nu?

Ondanks dat er een behoorlijke krapte op de arbeidsmarkt is, zijn werkgevers steeds kritischer ten aanzien van het functioneren van hun personeel. Hoe moet je daar als werknemer of werkgever mee omgaan? Luc Delahaye legt het uit in deze blog.

Lees meer

Maastricht voert opkoopbescherming voor woningen in

In Maastricht geldt er sinds 1 oktober 2022 een opkoopbescherming voor woningen. Dat betekent dat woningen alleen nog onder bepaalde voorwaarden kunnen worden aangekocht om meteen daarna te worden doorverhuurd. Luc Delahaye legt uit waarom de gemeente deze maatregel neemt en wat de gevolgen zijn.

Lees meer

Prinsjesdag 2022 voor werkgevers

Prinsjesdag en de Algemene Beschouwingen zitten erop. De komende weken worden de plannen van het kabinet in de Tweede Kamer in detail behandeld. Er kan dus nog van alles wijzigingen, maar we zetten de belangrijkste kabinetsplannen voor werkgevers alvast voor je op een rijtje.

Lees meer

Waarom dragen advocaten een toga?

Thomas legt uit waarom advocaten een toga dragen in de rechtszaal.

Lees meer

Dit verandert voor werkgevers op 1 augustus

Vanaf 1 augustus 2022 treden een aantal wetwijzigingen in werking die gevolgen hebben voor arbeidsovereenkomsten met jouw werknemer(s). We nemen de belangrijkste wijzigingen door en geven duidelijk aan waar je vanaf 1 augustus 2022 op moet letten.

Lees meer

Een korte broek naar je werk: mag je werkgever dat verbieden?

Het is warm, dus veel mensen trekken ‘s ochtends met tegenzin een lange broek aan. Een korte broek is immers nog steeds op veel werkplekken niet toegestaan. Maar mag een werkgever dat eigenlijk wel verbieden? We vragen het aan Birgit van jouw advocaten

Lees meer

Jouw advocaten is naamsponsor BusinessRace

Jouw advocaten is naamsponsor van de 'Jouw Advocaten' BusinessRace. JOUW advocaten is maatschappelijk betrokken en al sinds de oprichting van het kantoor verbonden met de Duckrace.

Lees meer

Risico’s uitsluiten met de Legal Check

Ondernemers houden zich er liever niet mee bezig: arbeidsovereenkomsten, algemene voorwaarden en vaststellingsovereenkomsten. Niet zelden sluipen er dus in de loop van de tijd foutjes in. En dat kan je als ondernemer duur komen te staan. Jouw advocaten voegt daarom de Legal Check toe aan het repertoire. 

Lees meer

Welkom op onze nieuwe site. Welkom bij jouw advocaten.

Jo! Mogen we even jouw aandacht?  Want vanaf vandaag gaan we bij UW advocaten verder als… JOUW advocaten.

Lees meer

Maak kennis met… Roos van den Berkmortel

Per 1 december 2021 maakt advocaat Roos van den Berkmortel deel uit van ons team. Roos is gespecialiseerd in het arbeidsrecht, privacyrecht en contractenrecht. Zij zal met name onze cliënten in de regio Eindhoven bijstaan. Meer weten over Roos? Aan de hand van drie korte vragen stelt zij zich voor.

Lees meer

De Hoge Raad spreekt: winkeliers en horecaondernemers hebben onder omstandigheden recht op een huurkorting

De afgelopen anderhalf jaar hebben met name horecaondernemers en winkeliers te maken gehad met allerlei beperkende maatregelen. Denk hierbij aan beperkte openingsuren, beperkte hoeveelheid bezoekers en zelfs – zoals ook sinds kort opnieuw – harde (vrijwel volledige) lockdowns.

Lees meer

Maak kennis met… Danique Cörvers

Sinds oktober 2021 is Danique toegevoegd aan ons team. Danique volgt de opleiding HBO-Rechten op Zuyd Hogeschool in Sittard en is vooral geïnteresseerd in het arbeids- en ondernemingsrecht. Bij uw advocaten hoopt ze haar kennis te kunnen verdiepen en praktijkervaring op te doen.

Lees meer

Heeft de horeca recht op huurkorting tijdens de coronacrisis?

Heeft de horeca recht op huurkorting? Over deze vraag moet het hoogste rechtscollege van Nederland (Hoge Raad) zich de komende tijd buigen. Er is tot op heden nog geen officiële uitspraak gedaan, maar er lijkt een einde te komen aan de huurstrijd. Zo verscheen er op 30 september 2021 een belangrijk advies van de procureur-generaal aan de Hoge Raad.

Lees meer

Internationale samenwerking uw advocaten en Himmelreither

Sinds juni 2021 werken de advocatenkantoren Uw Advocaten (NL) en HIMMELREITHER (D) samen om zo hun cliënten nog breder van dienst te kunnen zijn.

Lees meer

Confettikanon ontploft in gezicht werknemer. Is werkgever aansprakelijk?

Op 2 augustus 2021 oordeelde de rechter over werkgeversaansprakelijkheid toen een confettikanon op de werkvloer ontplofte in het gezicht van een werknemer. Weten wat de rechter oordeelde? Lees dan snel verder!

Lees meer

Maak kennis met… Jamilla Enders

Sinds april 2021 is Jamilla Enders toegevoegd aan ons team. Jamilla volgt de opleiding juridisch administratief dienstverlener op het Vista College in Sittard en is vooral geïnteresseerd in het arbeidsrecht. Bij uw advocaten zit ze op de juiste plek.

Lees meer

De 4 belangrijkste wijzigingen in de nieuwe Wet franchise

Thomas over de nieuwe Franchisewet die sinds 1 januari dit jaar van kracht is. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

Lees meer

Zonder (aantoonbare) toestemming verlof opnemen. Wat zegt de rechter?

Lees meer

Vacature

uw advocaten is op zoek naar nieuw talent!

Lees meer

Het all-in loon: toegestaan?

Geregeld worden wij door ondernemers gevraagd om hen te adviseren over het hanteren van het all-in loon. In dit blog zal kort uiteengezet worden wat het all-in loon precies inhoudt en wat de voor- en nadelen van het hanteren van het all-in loon zijn.

Lees meer

Externe Bestuurdersaansprakelijkheid (deel III)

In tijden van economische onzekerheid is het voor bestuurders van een vennootschap van belang om zich bewust te zijn van de mogelijke gevolgen van het door hen gevoerde beleid. Hoewel deze gevolgen zich in het geval van een besloten of naamloze vennootschap in beginsel niet privé laten gevoelen bestaan daar enkele uitzonderingen op. In dit derde deel van deze blogserie zal de externe aansprakelijkheid jegens derden worden besproken.

Lees meer

Rijdt het CBR nu zelf te hard?

Onlangs werden wij benaderd door het vakblad voor de rijschoolbranche Rijschool Pro met een vraag over de (nieuw) ingevoerde maatregelen door het Centraal Bureau voor Rijvaardigheid (CBR). Het CBR heeft recentelijk besloten dat het verplicht is om mondkapjes te dragen tijdens niet alleen het rijexamen, maar ook (zelfs) tijdens de daaraan voorafgaande rijlessen. Aan ons de vraag of dergelijke verplichtingen juridisch toelaatbaar zijn.

Lees meer

Gronden voor huurprijsvermindering van bedrijfsruimte i.v.m. coronacrisis

Dat de coronacrisis een grote impact heeft op alle ondernemers, is een feit dat buiten kijf staat. Hoe groot de impact precies is, hangt af van vele verschillende omstandigheden. De coronamaatregelen kunnen er voor sommige ondernemers voor zorgen dat het hun bedrijfsvoering wordt bemoeilijkt. Het onvermijdelijke gevolg daarvan is dat de omzet terugloopt en dat het lastig wordt om vaste lasten (zoals bijvoorbeeld de huur) te kunnen blijven betalen.

Lees meer

Interne bestuurdersaansprakelijkheid (deel ll)

Juist in tijden van economische onzekerheid is het voor bestuurders van een onderneming van belang om zich bewust te zijn van het door hen gevoerde beleid. Elke bestuurder draagt tenslotte de verantwoordelijkheid voor de algemene gang van zaken in de onderneming. In onze blogserie worden drie mogelijke vormen van bestuurdersaansprakelijkheid besproken. In dit deel leest u meer over de interne bestuurdersaansprakelijkheid.

Lees meer

Bestuurdersaansprakelijkheid bij een (dreigend) faillissement

De langetermijngevolgen van de coronacrisis zullen zich naar verwachting nog geruime tijd doen gevoelen. Uiteraard kunnen en zullen veel ondernemers hierop inspelen en tijdig maatregelen treffen, zoals een reorganisatie. Maar wat als dat niet lukt en de continuïteit van de onderneming écht in het gedrang komt?

Lees meer

Succesvol een reorganisatie doorvoeren? In 9 stappen van plan naar afronding.

Natuurlijk gaat u er niet vanuit, maar wat als er toch een noodzaak ontstaat om uw bedrijf te reorganiseren? Een reorganisatie van uw bedrijf is echter niet iets wat u van de een op de andere dag doet. Dit vergt een zorgvuldige planning en uitvoering. In dit blog leggen wij u op hoofdlijnen uit hoe u in 9 stappen een reorganisatie succesvol doorvoert.

Lees meer

De aanneemovereenkomst tijdens de coronacrisis

De gevolgen van de coronacrisis komen op alle vlakken in de samenleving tot uitdrukking. Niet alleen zijn winkels, horeca, sportgelegenheden en kantoren gesloten: ook de bouw ligt op veel plaatsen stil. De juridische vraag die dan rijst is: voor wiens rekening en risico komt de vertraging? En welke rechten en verplichtingen hebben de opdrachtgever en aannemer jegens elkaar?

Lees meer

NOW: samengevat

Kort en bondig: de Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud in kaart gebracht in een eenvoudig schema.

Lees meer

Wat als ik mijn huur niet meer kan betalen?

De gevolgen van het coronavirus doen zich (helaas) al overal voelen. Door liquiditeitsproblemen ontstaan situaties waarin een huurder de huur niet langer kan betalen. Wat kunt u als huurder of verhuurder doen in een dergelijke situatie?

Lees meer

Advies Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud

Met de komst van de Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud (NOW) is het niet langer mogelijk werktijdverkorting aan te vragen. Deze optie is per 17 maart ingetrokken. In dit blog gaan we nader in op deze nieuwe noodmaatregel en de overige arbeidsrechtelijke maatregelen.

Lees meer

Uw contracten: overmacht of onvoorziene omstandigheden?

Een belangrijke vraag die bij veel ondernemers leeft, is hoe zij uitvoering dienen te geven aan bepaalde contracten. Tijdens de coronacrisis zijn de omstandigheden immers zodanig gewijzigd dat het nakomen van bepaalde verplichtingen wellicht een stuk lastiger wordt en daarvoor bovendien de financiële middelen ontbreken. In deze blog lichten wij de juridische complicaties en mogelijkheden nader aan u toe.

Lees meer

De persoon achter de casus is even belangrijk als de zaak zelf

Het team van uw advocaten is onlangs met de komst van Birgit Peters verder uitgebreid. Birgit gaat voor ons aan de slag op het gebied van het arbeidsrecht en het algemene verbintenissen- en contractenrecht. In een kort interview stelt ze zich aan u voor.

Lees meer

Coronavirus op de werkvloer. Hoe gaat u hier als werkgever zorgvuldig mee om?

Het coronavirus is inmiddels overal merkbaar. De maatregelen die het kabinet heeft getroffen om een verdere en snelle verspreiding tegen te gaan, hebben nu al vergaande gevolgen voor de economie. Maar wat als het coronavirus uzelf raakt. Wat zijn de mogelijkheden en hoe gaat u hier als werkgever mee om? De belangrijkste aandachtspunten hebben wij voor u op een rij gezet.

Lees meer

Het coronavirus. Let op je rechten en plichten als werknemer

Het coronavirus is inmiddels (helaas) overal merkbaar. De maatregelen die het kabinet heeft getroffen om de verdere (snelle) verspreiding tegen te gaan hebben verregaande gevolgen voor de economie. Wat voor een gevolgen kan dit hebben voor werknemers?

Lees meer

Opgelet vennoten en maten: goede afspraken blijven voorlopig essentieel

Een belangrijke, maar vaak onderbelichte en onderschatte ondernemingsvorm is de personenvennootschap. Hieronder vallen maatschappen, de vennootschap onder firma (vof) en de commanditaire vennootschap (cv).  In Nederland zijn er naar schatting ongeveer 231.000 bedrijven die van deze rechtsvorm gebruik maken. Deze zijn voornamelijk actief in het midden- en kleinbedrijf (MKB), in de dienstverlening en in de agrarische sector.

Lees meer

Slapend dienstverband

Een werknemer die twee jaar arbeidsongeschikt is krijgt normaal gesproken geen salaris meer doorbetaald (behoudens het geval er een loonsanctie is opgelegd door het UWV). De werknemer heeft dan een zogenaamd “slapend dienstverband”. Hij krijgt geen loon meer doorbetaald en verricht daarnaast, omdat hij arbeidsongeschikt is, geen arbeid meer.

Lees meer

Recht op een goodwillvergoeding cq. klantenvergoeding bij beëindiging van een agentuurovereenkomst

Bij de beëindiging van een agentuurovereenkomst heeft een handelsagent onder omstandigheden recht op een goodwillvergoeding; ook wel klantenvergoeding genoemd. Veel geschillen naar aanleiding van de beëindiging van een agentuurovereenkomst zien op de vraag of een handelsagent recht heeft op een klantenvergoeding en zo ja, hoe hoog die vergoeding dan moet zijn.

Lees meer

Huurprijswijziging

Kan de huurder of verhuurder gedurende de duur van de huurovereenkomst bedrijfsruimte ex artikel 7:290 BW de huurprijs wijzigen en zo ja, hoe gaat dit in zijn werk?

Lees meer

Ontslag in het geval van disfunctioneren

Als een werknemer disfunctioneert zal een werkgever doorgaans willen komen tot een beëindiging van het dienstverband. Maar kan een werkgever het dienstverband in een dergelijk geval zomaar beëindigen, en welke rechten en verplichtingen heeft een werknemer?

Lees meer

Vijf aandachtspunten bij geschillen binnen maatschap en vennootschap onder firma

Helaas komt het vaak voor dat een in beginsel gezonde maatschap of vennootschap onder firma ernstige schade lijdt of zelfs noodgedwongen dient te worden gestaakt als gevolg van geschillen tussen de maten of vennoten. In veel gevallen is dit namelijk te voorkomen door het maken van goede contractuele afspraken voorafgaand aan het aangaan van een samenwerking. Indien deze afspraken afwezig zijn of onvoldoende duidelijkheid bieden, dan kunnen partijen uiteraard ook in onderling overleg alsnog tot afspraken komen. Een minnelijke regeling verdient binnen deze samenwerkingsverbanden ook sterk de voorkeur. In het belang van de continuïteit van de onderneming is het immers enkel in het uiterste geval aan te raden om over te gaan tot procederen.

Lees meer

Vijf aandachtspunten bij de beindiging van een agentuurovereenkomst

Een specialistisch onderdeel van het (internationale) contractenrecht is de agentuurovereenkomst. Dit rechtsgebied is mede als gevolg van haar grondslag in het Europese recht en de jurisprudentie van het Europese Hof van Justitie vrij complex. Over het nut en de noodzaak van deze regelgeving bestaat echter geen enkele discussie: de agentuurovereenkomst is een veel gebruikte manier om producten of diensten te vermarkten in vaak internationale verbanden. 

Lees meer

Gebrekkige website. Wat nu?

In de 21e eeuw heeft iedere onderneming een goed functionerende website nodig. Dat geldt zeker in de detailhandel waar steeds meer goederen online worden verhandeld. Doorgaans zal een ondernemer daarom zijn website door een professionele partij laten bouwen. Dat is echter, zo blijkt helaas in de praktijk, geen garantie voor een goed functionerende website. Wat te doen als jouw website niet voldoet?

Lees meer

Geschillen omtrent arbeidsongeschiktheid en de uitkering van een arbeidsongeschiktheidsverzekering

U heeft het zekere voor het onzekere genomen en heeft in het verleden een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsloten. Dit natuurlijk met de hoop deze nooit nodig te hebben. Nadat u jarenlang trouw de verzekeringspremie heeft betaald slaat het noodlot toe en doet u noodgedwongen een beroep op uw verzekering. Wat blijkt? De verzekering weigert uit te keren. De dure arbeidsongeschiktheidsverzekering lijkt waardeloos te zijn.

Lees meer

Ontslag op staande voet

Normaal gesproken moet een werkgever, wil hij een werknemer kunnen ontslaan, behalve ingeval de werknemer met een ontslag instemt, steeds langs het UWV of de kantonrechter om het voorgenomen ontslag preventief te laten toetsten. Indien er sprake is van een dringende reden kan de werkgever de arbeidsoverkomst per direct opzeggen zonder dat de rechter of het UWV daaraan te pas komen. Dit wordt in de praktijk ontslag op staande voet genoemd. Een ontslag op staande voet is echter slechts in een beperkt aantal gevallen mogelijk.

Lees meer

Is de werknemer arbeidsongeschikt of niet?

In de praktijk verschillen werkgever en werknemer veelvuldig van mening over de vraag of de werknemer arbeidsongeschikt is of niet. De vraag is dan wie uiteindelijk beslist of (en op grond waarvan) een werknemer wel of niet arbeidsongeschikt is?

Lees meer

Het advies- en instemmingsrecht van de ondernemingsraad

De ondernemingsraad heeft ten aanzien van een aantal onderwerpen een advies- of soms zelfs een instemmingsrecht. Dit betreft belangrijke bevoegdheden waarmee de ondernemingsraad invloed kan uitoefenen op het te nemen besluit en daarmee het beleid binnen de onderneming. Hoe verloopt zo’n procedure op hoofdlijnen?

Lees meer
Bel ons nu