Waarom dragen advocaten een toga?

24 augustus 2022 | nieuws | door: Thomas Devens

Veel mensen zullen bij een advocaat denken aan iemand in een lange zwarte "jurk" met enorm wijde mouwen en een wit "slabbetje". Oftewel: een toga. Maar waarom dragen advocaten in een rechtszaal eigenlijk een toga? Thomas legt de oorsprong van het opvallende kledingstuk uit. 

“Een toga komt oorspronkelijk van de Romeinen”, begint hij. “Het was een statige omslagdoek die alleen gedragen mocht worden door mannen met burgerrecht. Als niet-Romein mocht je dus geen toga dragen."

Benadrukken onpartijdigheid

De toga werd in Nederland ingevoerd door Napoleon Bonaparte. De gedachte van Napoleon was dat de toga onpartijdigheid benadrukte. Thomas: “Persoonlijke kenmerken van een advocaat, zoals de kledingstijl, zijn dan niet zichtbaar. Dat is goed, want het gaat om de rol die een advocaat inneemt in het proces als vertegenwoordiger van het recht. Ook rechters en officieren van justitie dragen om die reden een toga in de zittingszaal. De rechter wordt dankzij de toga’s van de advocaten in de rechtszaal niet beïnvloed door uiterlijke kenmerken van de advocaat zoals kleding of sieraden. Het bevordert dus de gelijkheid in een rechtszaal. Je ziet hetzelfde fenomeen ook terug op sommige scholen: door schooluniformen te dragen ziet iedereen er gelijk uit. Het onderscheid tussen arm en rijk valt minder op, omdat kinderen bijvoorbeeld geen merkkleding dragen.”

Alleen in de rechtszaal

Of advocaten de toga ook buiten de rechtszaal dragen? “Nee joh”, lacht Thomas. “Als we niet in de rechtszaal aan het werk zijn, dragen we gewone kleren. Bij ons is het dragen van een pak zelfs niet meer de norm. Waarom zou het ook? We zijn net zo effectief en productief achter onze laptop in een t-shirt en sneakers. We kleden ons formeel als het moet, informeel waar het kan.”

Juridisch advies nodig?

Maak dan vrijblijvend een afspraak. Onze advocaten staan jou graag te woord.

Afspraak maken

Thomas Devens
Advocaat

Leg jouw vragen
vrijblijvend aan ons voor

Elke situatie is uniek, zeker nu in deze tijd. Daarom stellen wij jou in de gelegenheid om je prangende vragen rondom dit thema vrijblijvend aan ons voor te leggen. Indien dit nodig is maken we samen desgewenst verdere afspraken.


Neem vrijblijvend contact met ons op

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Bel ons nu