Maastricht voert opkoopbescherming voor woningen in

10 oktober 2022 | nieuws | door: Luc Delahaye

De landelijke overheid introduceerde op 1 januari 2022 de opkoopbescherming. Sindsdien kunnen gemeenten voorkomen dat in gewilde gebieden huizen worden opgekocht voor de verhuur. De regeling geldt voor de duur van 5 jaar, waarna er wordt geëvalueerd. De boete bij een eerste overtreding bedraagt € 22.500,- en kan oplopen tot een bedrag van € 45.000,-. Sinds 1 oktober maakt de gemeente Maastricht dus gebruik van deze optie.

 

Meer koopwoningen beschikbaar voor mensen die er zelf gaan wonen

Luc Delahaye: “De gemeente wil dat koopwoningen beschikbaar blijven voor mensen die er zelf in gaan wonen. Zo krijgen woningzoekenden meer kans krijgen op een koopwoning in de overspannen Maastrichtse woningmarkt. Daarnaast wil Maastricht bijdragen aan de sociale cohesie van wijken door het aantal wisselende bewoners te beperken. Toeristische verhuur wordt door de gemeente daarom ook geheel uitgesloten.”

 

De maximale WOZ-waarde is € 355.000

De opkoopbescherming is niet van toepassing op alle woningen. Luc: “De opkoopbescherming geldt voor bestaande woningen met een WOZ-waarde tot € 355.000. De peildatum is 1 januari 2022. Verder dient de datum van inschrijving van de akte van levering in het Kadaster door de notaris na 30 september 2022 te liggen. Opvallend is dat heel Maastricht onder de regeling valt. Andere gemeenten kiezen meestal gericht voor bepaalde wijken.”

 

Verhuur mag nog alleen nog onder bepaalde voorwaarden

Door de opkoopbescherming mag een woning alleen nog verhuurd worden als er aan strikte voorwaarden wordt voldaan. “Een woning mag na aankoop wel verhuurd worden aan directe familieleden”, legt Luc uit. “Dat zijn in dit geval ouders, kinderen, broers en zussen. Verhuur mag ook nog steeds als de koper eerst zelf minimaal 1 jaar in de woning woont en deze pas daarna verhuurt. De huurperiode is dan wel beperkt tot maximaal 12 maanden. Ook als een woning onlosmakelijk verbonden is met een winkel, kantoor- of bedrijfsruimte kan de nieuwe eigenaar een vergunning aanvragen. De verantwoordelijkheid voor het aanvragen van een vergunning ligt dus nooit bij de huurder, maar altijd bij de beoogde verhuurder.”

 

Hulp nodig?

Kun jij advies gebruiken over hoe om te gaan met de gevolgen van deze nieuwe lokale wetgeving? Laat dan je gegevens achter en we bellen snel om een vrijblijvende afspraak te plannen.

Juridisch advies nodig?

Maak dan vrijblijvend een afspraak. Onze advocaten staan jou graag te woord.

Afspraak maken

Luc Delahaye
Advocaat

Leg jouw vragen
vrijblijvend aan ons voor

Elke situatie is uniek, zeker nu in deze tijd. Daarom stellen wij jou in de gelegenheid om je prangende vragen rondom dit thema vrijblijvend aan ons voor te leggen. Indien dit nodig is maken we samen desgewenst verdere afspraken.


Neem vrijblijvend contact met ons op

Gerelateerde artikelen

03 januari 2022 | nieuws | door: 1

De Hoge Raad spreekt: winkeliers en horecaondernemers hebben onder omstandigheden recht op een huurkorting

De afgelopen anderhalf jaar hebben met name horecaondernemers en winkeliers te maken gehad met allerlei beperkende maatregelen. Denk hierbij aan beperkte openingsuren, beperkte hoeveelheid bezoekers en zelfs – zoals ook sinds kort opnieuw – harde (vrijwel volledige) lockdowns.

Lees meer
13 mei 2019 | nieuws

Huurprijswijziging

Kan de huurder of verhuurder gedurende de duur van de huurovereenkomst bedrijfsruimte ex artikel 7:290 BW de huurprijs wijzigen en zo ja, hoe gaat dit in zijn werk?

Lees meer
Bekijk alle artikelen
Bel ons nu