Zorg voor een gezonde bedrijfsvoering en wacht zo nodig niet te lang met te reorganiseren

07 februari 2023 | nieuws | door: Birgit Peters

Na de zware coronajaren staan ondernemers nu weer voor de volgende uitdagingen: de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis, de torenhoge inflatie en de krapte op de arbeidsmarkt. Natuurlijk wil je er liever niet aan denken, maar wat als er toch een (financiële) noodzaak ontstaat om te gaan reorganiseren? Welke stappen moet je als werkgever zetten? En hoe zorg je ervoor dat je je werknemers op de juiste wijze informeert? In deze blog maken we dit voor jou inzichtelijk.

Plannen maken

Plannen? Inderdaad. Als je het voornemen hebt om je bedrijf anders in te richten, dan ontkom je er niet aan om eerst een plan te maken. Dit doe je aan de hand van jouw doelstellingen. Welke doelen wil je bereiken? En welke veranderingen zijn daarvoor nodig? Bij jouw advocaten denken we graag met je mee. Wij kunnen jou bijstaan in het maken van moeilijke beslissingen zoals het ontslaan van personeel. Daarbij denken we niet in problemen, maar in oplossingen.

Concreet worden

Helaas kun je als ondernemer niet altijd zelf bepalen wie je laat blijven, en wie je laat gaan. Er zijn namelijk vaste regels voor reorganisaties. Zo moet er eerst afscheid worden genomen van flexibele krachten, en daarna pas van werknemers met een contract voor onbepaalde tijd. In de meeste gevallen ben je verplicht het afspiegelingsbeginsel te hanteren. Weet je niet wat dit inhoudt? Geen probleem, wij nemen deze zorg voor je uit handen. Kort en goed gezegd komt het erop neer dat aan de hand van een formule bepaald wordt wie voor ontslag voorgedragen wordt. Samen met jou kunnen wij precies vaststellen van wie er afscheid moet worden genomen, en welke werknemers kunnen blijven om te werken richting de eerder geformuleerde doelstellingen.

Als de ontslagvolgorde is bepaald moet er ook nog bekeken worden of de werknemers niet herplaatst kunnen worden in een passende functie. Komen er namelijk passende functies vrij binnen de redelijke termijn, dan dienen werknemers daarin herplaatst te worden.

Advies inwinnen

Reorganiseren doe je niet alleen. Vanwege de grote impact is het in sommige gevallen, afhankelijk van de grootte van jouw onderneming, belangrijk om de vakbond, de ondernemingsraad of de personeelsvergadering te raadplegen. Dit is voor ondernemers vaak een moeilijk proces. Wij kunnen je ontzorgen door met verschillende partijen in gesprek te gaan. Soms moet er ook een melding gemaakt worden van een collectief ontslag.

Informeren en onderhandelen

Helaas wordt het op enig moment onvermijdelijk om het gesprek aan te gaan met de werknemers. Zij verdienen het ook om goed geïnformeerd te worden; een ontslag heeft immers altijd een grote impact. Die impact kun je als ondernemer verzachten door eventueel een goede regeling aan te bieden. Wij helpen jou die onderhandelingen met werknemers te voeren en eventuele moeilijke vragen te beantwoorden. Om te voorkomen dat werknemers zich strategisch ziekmelden is het wel van belang voor de gesprekken met de werknemers een pro forma ontslagaanvraag in te dienen.

Toch naar het UWV?

Is het niet gelukt om met alle werknemers goede afspraken te maken, en moet je toch naar het UWV voor toestemming om de reorganisatie door te mogen voeren? Ook dan staan wij aan jouw zijde. We helpen je bij het indienen van de ontslagaanvragen en het verzamelen van de juiste documenten. Zodat jij je kunt richten op het einddoel: het weer gezond maken van jouw onderneming.

Verder praten?

Hoewel wij begrijpen dat reorganiseren nooit leuk is, kunnen wij er wel voor zorgen dat het proces soepel verloopt en dat jij ontzorgd wordt. Vanwege onze jarenlange ervaring met reorganisaties, kennen wij zowel de uitdagingen van de ondernemer als van de werknemer. Dat maakt ons tot een waardevolle sparringpartner.

Oh ja, en ben jij werknemer en word je geconfronteerd met een reorganisatie? Ook dan kunnen wij jou van waardevol advies voorzien.

Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan voor jou klaar!

Juridisch advies nodig?

Maak dan vrijblijvend een afspraak. Onze advocaten staan jou graag te woord.

Afspraak maken

Birgit Peters
Advocaat

Leg jouw vragen
vrijblijvend aan ons voor

Elke situatie is uniek, zeker nu in deze tijd. Daarom stellen wij jou in de gelegenheid om je prangende vragen rondom dit thema vrijblijvend aan ons voor te leggen. Indien dit nodig is maken we samen desgewenst verdere afspraken.


Neem vrijblijvend contact met ons op

Gerelateerde artikelen

13 maart 2019 | nieuws

Het advies- en instemmingsrecht van de ondernemingsraad

De ondernemingsraad heeft ten aanzien van een aantal onderwerpen een advies- of soms zelfs een instemmingsrecht. Dit betreft belangrijke bevoegdheden waarmee de ondernemingsraad invloed kan uitoefenen op het te nemen besluit en daarmee het beleid binnen de onderneming. Hoe verloopt zo’n procedure op hoofdlijnen?

Lees meer
12 mei 2019 | nieuws

Is de werknemer arbeidsongeschikt of niet?

In de praktijk verschillen werkgever en werknemer veelvuldig van mening over de vraag of de werknemer arbeidsongeschikt is of niet. De vraag is dan wie uiteindelijk beslist of (en op grond waarvan) een werknemer wel of niet arbeidsongeschikt is?

Lees meer
Bekijk alle artikelen
Bel ons nu