Veel gestelde vragen en antwoorden

Van overmacht is sprake indien er een feitelijke verhindering c.q. onmogelijkheid bestaat om een bepaalde afspraak na te komen, terwijl u dit niet kan worden toegerekend. Bijvoorbeeld indien u een bijeenkomst zou organiseren die op last van de overheid geen doorgang kan vinden. Van overmacht kan enkel worden gesproken indien het feitelijk onmogelijk is om de prestatie te leveren en dus niet indien u uw verplichtingen wel nog kán nakomen, maar dit toch liever niet meer wil door het coronavirus. In het algemeen wordt een beroep op overmacht niet snel gehonoreerd.

Vaak zijn er in overeenkomsten bepaalde overmachtsclausules opgenomen. Het is raadzaam om allereerst de overeenkomst te raadplegen alvorens te bezien of u een beroep kunt doen op een wettelijke bepaling.

Indien een beroep op overmacht niet mogelijk is, kunt u, afhankelijk van de situatie, een beroep doen op onvoorziene omstandigheden. Van onvoorziene omstandigheden is sprake indien zich na het sluiten van de overeenkomst omstandigheden voordoen die niet zijn geregeld in de overeenkomst. Van belang hierbij is dan ook of u en uw wederpartij bij het sluiten van de overeenkomst al dan niet rekening hebben gehouden met de coronacrisis of een vergelijkbare situatie, bijvoorbeeld in een overmachtsclausule. Hierbij is het niet van belang of u de coronacrisis in het algemeen kon voorzien, maar of u hiermee specifiek rekening heeft gehouden.

Aangenomen wordt voorts dat op partijen een heronderhandelingsplicht kan rusten in het geval dat zich onvoorziene omstandigheden voordoen. U doet er ten tijde van deze uitzonderlijke situatie dus goed aan om allereerst te proberen met de wederpartij in heronderhandeling te treden. Mocht de wederpartij daartoe niet bereid zijn, of komt u er uiteindelijk niet uit, dan kan de genoemde regeling voor onvoorziene omstandigheden soelaas bieden: de rechter kan op grond van dit artikel overgaan tot ontbinding of wijziging van de overeenkomst.

Bel ons nu