Het inrichten van een webshop

Steeds meer mensen starten een webshop. Het starten van een dergelijke webshop is immers relatief goedkoop (in vergelijking met een winkel) en het beginnen van een dergelijke website is derhalve heel laagdrempelig. 

Bij de inrichting van een webshop dien je echter rekening te houden met een aantal zaken en regels. jouw advocaten kan je daarbij helpen. Richting de koper heb je als verkoper namelijk een zogenaamde informatieplicht. Dit houdt in dat je de koper de nodige informatie moet verstrekken.  Zo moet je bijvoorbeeld (maar niet beperkt daartoe) op jouw website informatie verstrekken over de bestelprocedure, over de belangrijkste specificaties van een dienst of product, over de levertijd, over de prijs, over welke aanvullende kosten er eventueel zijn, over de bedenktijd, over de garantie en over de contactgegevens van de webshop (adres, telefoonnummer, KvK-nummer, etc.). Deze informatie moet ook eenvoudig en duidelijk te vinden zijn op de website. De voornoemde informatie dient vooraf verstrekt te worden, maar uiterlijk bij de bevestiging van de bestelling of bij de levering van het product of voor aanvang van de dienst. 

Verder is het verstandig dat je algemene voorwaarden hanteert en de toepasselijkheid daarvan ook uitdrukkelijk overeenkomt met de koper. jouw advocaten kan je helpen bij het opstellen van de algemene voorwaarden en je adviseren over de wijze waarop deze van toepassing verklaard kunnen worden. 

Voor wat betreft de bestelprocedure geldt dat het bestelproces zo ingericht moet worden dat gemaakte fouten eenvoudig corrigeerbaar zijn. Indien een klant bijvoorbeeld per ongeluk een product in zijn winkelmandje heeft gedaan, dan moet het ook eenvoudig verwijderd kunnen worden. Extra opties, zoals bijvoorbeeld een verzekering of aanvullende opties, mogen vooraf niet aangevinkt zijn, maar moeten door de koper zelf afgevinkt worden. Verder geldt dat je een koper geen kosten in rekening mag brengen voor een bepaalde betalingswijze, tenzij dit vooraf uitdrukkelijk worden vermeld en deze mogen niet hoger zijn dan de daadwerkelijke kosten (in sommige gevallen mogen helemaal geen aanvullende kosten in rekening worden gebracht). Verder dient er uitdrukkelijk vermeld te worden de koper een betalingsverplichting aangaat als hij akkoord gaat met de bestelling. Indien dat niet vermeld wordt dan is de koper niet aan de overeenkomst gebonden. 

Als een koper iets besteld heeft dan dien je als verkoper de bestelling te bevestigen. Dat moet de verkoper zo snel mogelijk doen. Het product dient vervolgens binnen dertig dagen geleverd te worden na de aankoop, maar partijen kunnen een andere (langere) termijn afspreken. Levert de verkoper niet tijdig dan kan de koper hem een redelijke termijn stellen om het product alsnog te leveren. Doet de verkoper dat niet dan kan de koper de overeenkomst ontbinden (lees: ongedaan maken) en dient de verkoper de koopsom te restitueren. 

Verder gelden er ook nog allerlei regels omtrent privacy en het cookiebeleid wanneer u een webshop gaat opzetten. jouw advocaten informeert u graag nader. 

Bel ons nu