Heeft de horeca recht op huurkorting tijdens de coronacrisis?

07 oktober 2021 | nieuws | door: Luc Delahaye

Horecaondernemers hoeven niet de volledige huur te betalen over de maanden dat ze verplicht dicht moesten vanwege de coronacrisis. Dit advies gaf de  plv. procureur-generaal (PG) op vrijdag 30 september 2021 aan de Hoge Raad. In het afgelopen 1,5 jaar is er veel discussie ontstaan tussen pandeigenaren en horecaondernemers over de vraag wie de maandenlange lasten van de horecasluiting moet dragen. Is het de huurder of de verhuurder?

Omdat de lagere rechters in de afgelopen maanden verschillend oordeelden over deze kwestie, belandde de vraag bij de Hoge Raad. Tot op heden is er nog altijd geen officiële uitspraak van de Hoge Raad gegeven

In het advies van de plv. PG wordt geconcludeerd dat de horecasluiting niet volledig aan de huurder toe te rekenen is.  Er is immers sprake van onvoorziene omstandigheden. De procureur-generaal vindt dat bij de berekening van de huurkorting het omzetverlies gelijk moet worden verdeeld tussen verhuurder en huurder. Hierbij kan dan ook de door het bedrijf ontvangen coronasteun van de overheid worden verrekend. 

Het is nog niet bekend wanneer de Hoge Raad uitspraak doet over deze zaak. Het staat de Hoge Raad vrij om het advies van de plv. PG wel of niet op te volgen. Wij houden u uiteraard op de hoogte!

De volledige uitspraak van de procureur-generaal kunt u vinden via deze link.

Meer weten over de huurkorting tijdens de coronacrisis? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Juridisch advies nodig?

Maak dan vrijblijvend een afspraak. Onze advocaten staan jou graag te woord.

Afspraak maken

Luc Delahaye
Advocaat

Leg jouw vragen
vrijblijvend aan ons voor

Elke situatie is uniek, zeker nu in deze tijd. Daarom stellen wij jou in de gelegenheid om je prangende vragen rondom dit thema vrijblijvend aan ons voor te leggen. Indien dit nodig is maken we samen desgewenst verdere afspraken.


Neem vrijblijvend contact met ons op

Gerelateerde artikelen

07 oktober 2020 | nieuws | door: 2

Interne bestuurdersaansprakelijkheid (deel ll)

Juist in tijden van economische onzekerheid is het voor bestuurders van een onderneming van belang om zich bewust te zijn van het door hen gevoerde beleid. Elke bestuurder draagt tenslotte de verantwoordelijkheid voor de algemene gang van zaken in de onderneming. In onze blogserie worden drie mogelijke vormen van bestuurdersaansprakelijkheid besproken. In dit deel leest u meer over de interne bestuurdersaansprakelijkheid.

Lees meer
18 mei 2022 | nieuws | door: 9

Risico’s uitsluiten met de Legal Check

Ondernemers houden zich er liever niet mee bezig: arbeidsovereenkomsten, algemene voorwaarden en vaststellingsovereenkomsten. Niet zelden sluipen er dus in de loop van de tijd foutjes in. En dat kan je als ondernemer duur komen te staan. Jouw advocaten voegt daarom de Legal Check toe aan het repertoire. 

Lees meer
Bekijk alle artikelen
Bel ons nu