Confettikanon ontploft in gezicht werknemer. Is werkgever aansprakelijk?

20 augustus 2021 | nieuws | door: Birgit Peters

Op 2 augustus heeft de kantonrechter een interessante uitspraak gedaan over werkgeversaansprakelijkheid in een zaak die zich afspeelde bij de Action. Wat er gebeurde? Een werkneemster pakte tijdens haar werkzaamheden een confettikanon uit een schap met huishoudartikelen, omdat het confettikanon daar niet hoorde te liggen. Toen zij daarmee in haar handen langs de schappen liep, ontplofte het confettikanon in haar gezicht. Als gevolg van die ontploffing liep de werkneemster ernstige schade op aan haar linkeroog.

De Action stelde zich op het standpunt dat het een feit van algemene bekendheid is hoe het ontploffingsmechanisme van een confettikanon in werking wordt gesteld, en dat de werkneemster daar rekening mee moest houden, zodat het niet de plicht was van Action om de werkneemster op de risico’s te wijzen. De kantonrechter ging in dit betoog niet mee en oordeelde dat Action aansprakelijk is voor de schade van de werkneemster, nu Action “er zelf voor kiest om een zeer divers en steeds wisselend winkelaanbod te hebben. Dat Action het vervolgens ondoenlijk vindt om haar werknemers te instrueren over het gevaar van één enkel product tussen de veelheid aan artikelen in haar schappen, ligt in haar risicosfeer en ontslaat haar niet van haar verantwoordelijkheid als werkgever om te zorgen voor een veilige werkomgeving waar ongevallen als de onderhavige zich niet kunnen voordoen.”

Werkgevers dienen zich dus te allen tijde bewust te zijn van de risico’s van eventuele producten voor hun werknemers. Meer weten over werkgeversaansprakelijkheid? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Hele uitspraak lezen? Kijk dan op https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2021:4091&showbutton=true

Meer weten?

Op deze pagina lees je het laatste nieuws en ontwikkelingen op het gebied van één van onze specialisaties. Uiteraard is iedere casus uniek en geven algemene artikelen vaak geen specifiek antwoord op jouw vraag. Wij begrijpen dat maar al te goed. Neem daarom vrijblijvend contact met ons op en leg jouw vraag aan ons voor. 

Ik heb een vraag

Birgit Peters
Advocaat

Leg jouw vragen
vrijblijvend aan ons voor

Elke situatie is uniek, zeker nu in deze tijd. Daarom stellen wij jou in de gelegenheid om je prangende vragen rondom dit thema vrijblijvend aan ons voor te leggen. Indien dit nodig is maken we samen desgewenst verdere afspraken.


Neem vrijblijvend contact met ons op

Gerelateerde artikelen

20 augustus 2021 | nieuws | door: 3

Confettikanon ontploft in gezicht werknemer. Is werkgever aansprakelijk?

Op 2 augustus 2021 oordeelde de rechter over werkgeversaansprakelijkheid toen een confettikanon op de werkvloer ontplofte in het gezicht van een werknemer. Weten wat de rechter oordeelde? Lees dan snel verder!

Lees meer
07 oktober 2020 | nieuws | door: 2

Interne bestuurdersaansprakelijkheid (deel ll)

Juist in tijden van economische onzekerheid is het voor bestuurders van een onderneming van belang om zich bewust te zijn van het door hen gevoerde beleid. Elke bestuurder draagt tenslotte de verantwoordelijkheid voor de algemene gang van zaken in de onderneming. In onze blogserie worden drie mogelijke vormen van bestuurdersaansprakelijkheid besproken. In dit deel leest u meer over de interne bestuurdersaansprakelijkheid.

Lees meer
Bekijk alle artikelen
Bel ons nu